Kuchnia wietnamska
Wietnam kojarzy nam się z bardzo egzotycznym miejscem, które odegrało swoją – niestety dosyć ponurą – rolę w historii dwudziestego wieku. To jednak skojarzenia dotyczące samego państwa i jego położenia – a ma ono przecież także swoją kulturę. Być może nie jest ona tak bogata jak Chin czy Japonii, ale z pewnością wielu z nas może zainteresować i wzbudzić fascynację. Warto także pamiętać o tym, że Wietnam to własne, charakterystyczne tylko dla siebie smaki. W dzisiejszych czasach ich poznanie nie stanowi najmniejszego nawet problemu, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować ich już dzisiaj.
Bez wątpienia najpopularniejszym daniem z tego okręgu kulturowego są sajgonki. Nie ma jednego przepisu na tę potrawę, który wyczerpywałby ten temat – ma ono niezwykle wiele odmian, co z powodzeniem pozwala eksperymentować, ulepszać je i szukać nowych doznań. Niezmienna pozostaje jedynie jego dosyć prosta podstawa – papier ryżowy. To w niego owinąć należy farsz, który przygotowujemy wedle własnego uznania bądź według uzyskanych przez nas przepisów na ten pyszny posiłek.
Inny charakterystyczny specjał to zupa Pho, która będzie dostępna prawdopodobnie w każdej szanującej się wietnamskiej restauracji. Potrzeba do niej kości wołowych lub bulionu wołowego i samej wołowiny, makaronu ryżowego, chili oraz wielu innych składników – to rozbudowany przepis, co z pewnością pociąga konieczność posiadania pewnych umiejętności kulinarnych do prawidłowego jej przyrządzenia. Ze względu na orientalny smak nie pożałujemy jednak tej decyzji.
Jak widać wietnamskie propozycje na posiłek mogą trafić w gusta niemalże każdego – znajdziemy tu szybkie posiłki jak sajgonki, ale i uczty pokroju zupy Pho. Na tym oczywiście repertuar wyniesiony z azjatyckiego państwa się absolutnie nie kończy – to skarbnica inspiracji dla tych z nas, którzy lubią chińskie czy japońskie potrawy, ale poszukują nowych, równie ciekawych doznań. Te przysmaki mogą okazać się niezwykłym zaskoczeniem dla nawet najbardziej wyrafinowanych gości.


